Nostiprini veselību ar Latvijā ievāktu medu!
Medus ir produkts, kuru bites ražo no ziedos iegūtā nektāra. Bites nektāru ievāc no visdažādākajiem ziediem. Ievākto nektāru bites pārnes stropā, kur to, ar snuķīša palīdzību, ievieto šūniņās. Šī procesa laikā bites medum pievieno dažādas bioloģiski aktīvas vielas — fermentus, vitamīnus u.c. Turpmākajā procesā citas bites ar spārniņu palīdzību vēdina, lai ātrāk izgarotu liekais...
Medus savu vienreizējo, specifisko garšu, ārstnieciskās īpašības iegūst no augu ziediem, no kuriem bites ievāc nektāru. Ja medus tiek ievākts no vienas sugas augu ziedu nektāra, to sauc par monofloro medu. Par to liecina putekšņu analīzes medū. Jo lielāks ir attiecīgā auga putekšņu daudzums medū, jo tas vairāk atbilst savam nosaukumam – liepu, griķu, viršu...
SIA DEIVA medus produktu ražotnē medus tiek iepirkts tikai no vietējiem biškopjiem, no kuriem ar daudziem ir izveidojusies jau gadiem ilga veiksmīga sadarbība, tādēļ medus ir viegli izsekojams un tam ir veikta kvalitātes pārbaude.
Pārbaudot laboratoriski medus kvalitāti nosaka:
- - medus organoleptiskās izmaiņas,
- ūdens daudzumu medū,
- invertcukuru procentos,
-
fermentu diastāzi un diastāzes skaitli,
-
mākslīgi invertēto cukuru.
Internetvidē var atrast daudz uz dažādus video kā pārbaudīt medus kvalitāti mājas apstākļos. Lūk, daži no tiem:
https://xtv.lv/rigatv24/video/5Vnplw08Gz2-metodes_ka_parbaudit_medus_kvalitati
https://www.facebook.com/watch/?v=613630499044958
Visbiežāk dzirdētais mīts no pircējiem ir, ja medus ir sacukurojies, tad tam ir pievienots cukurs. Patiesībā medus sacietēšana jeb cukurošanās ir viena no drošākajām 100% dabīga medus pazīmēm! Medus cukurošanās iemesls ir dabīgie cukuri - glikoze un fruktoze. Jo vairāk glikozes ir zieda nektārā, jo ātrāk medus kristalizējas. Ja tomēr ir vēlēšanās lietot šķidrāku medu, tad var novietot trauku pie siltiem apkures elementiem (ne karstiem) un ļaut medum kļūt mīkstākam vai arī medus trauku ievietot ūdens peldē, lēni karsēt ūdeni, un apmaisot medu izkausēt līdz šķidrai konsistencei. Uzmanību - ūdens t° ne augstāka kā +50°C, un noteikti medus jāapmaisa!
Svarīgākie ieguvumi veselībai no medus ir:
- antibakteriālas īpašības: medus satur antibakteriālas vielas, kas var palīdzēt cīnīties pret infekcijām un veicināt brūču dzīšanu;
- antioksidanti: medus ir bagāts ar antioksidantiem, kas palīdz cīnīties pret brīvajiem radikāļiem, samazinot oksidatīvo stresu un novēršot šūnu bojājumus;
- pretiekaisuma iedarbība: medus var palīdzēt samazināt iekaisumu organismā, kas var būt noderīgs dažādu iekaisuma slimību ārstēšanā;
- klepus un saaukstēšanās ārstēšana: medus bieži tiek izmantots kā dabīgs līdzeklis klepus un saaukstēšanās simptomu mazināšanai, jo tas palīdz nomierināt kaklu un veicina gļotu izvadīšanu;
- gremošanas sistēmas veselība: medus var veicināt gremošanas sistēmas veselību, palīdzot mazināt kuņģa čūlas un uzlabot zarnu mikrofloru;
- enerģijas avots: medus ir labs enerģijas avots, jo tas satur dabiskos cukurus, kas ātri uzsūcas organismā un sniedz ātru enerģijas pieplūdumu;
- imūnsistēmas stiprināšana: regulāra medus lietošana var palīdzēt stiprināt imūnsistēmu, padarot organismu izturīgāku pret slimībām.
Visbeidzot - mūsu pircēju ieteiktās vienkāršās un ātrās veselīgu medus kārumu receptes:
- biezpiens un medus;
- - valriekstus medū mazliet sasmalcina un sajauc traukā kopā ar gabaliņos sagrieztiem apelsīnu mīkstumiem un pielej nedaudz citrona sulu, pēc stundas pasniedz galdā;
- ar karstu ūdeni aplietas auzu pārslas atstāj uz nakti ievilkties, no rīta pievieno ogas/augļus, bezpiedevu jogurtu un medu – veselīgas brokastis gatavas!
Izmantotie materiāli:
Z.Ritmanis “Medus un citi biškopības produkti”;
Strops.lv